Aan De Slag Met Deze

Handige tips

Ook zonder (grote) investeringen kun je al beginnen met energie besparen. En hoewel ‘doe alle lichten uit als je weggaat’ erg voor de hand ligt, zien we zelfs dit bij heel veel bedrijven nog mis gaan. Dus mochten sommige suggesties wel heel erg voor de hand liggen, beschouw ze dan maar als een reminder.

Gebruik A-label apparatuur

Zijn apparaten zoals vaatwassers van voor 2012 dan kan het zijn dat er nog geen energielabel op staat. Kijk en vergelijk het energieverbruik. Zuinige machines zijn snel terugverdiend.

Energiezuinige lampen

De ouderwetse gloeilamp mag niet meer verkocht worden. Er zijn nu drie nieuwe soorten lampen:

 

 • De halogeenlamp, ook wel verbeterde gloeilamp genoemd. Dit lijkt een oude gloeilamp maar het heeft een halogeenlampje in de bol in plaats van het gloeidraadje. Deze is ca. 25% zuiniger. De lamp wordt dus nog steeds heet. Deze lampen zijn zinvol in een toilet of kast waar de brandtijden erg kort zijn.
 • De spaarlamp. Deze is ca. 75% zuiniger. De extra kosten van spaarlampen ten opzichte van gloei- of halogeenlampen verdient u ruim binnen de levensduur van de lamp terug. Enerzijds omdat de lamp langer meegaat en anderzijds omdat die minder stroom verbruikt voor dezelfde hoeveelheid licht. Spaarlampen zijn dus altijd zinvol bij vervanging van gloeilampen en eventueel halogeenlampen.
 • De LED-lamp. Deze zijn duurder, maar zijn nóg iets zuiniger en gaan veel langer mee dan de spaarlamp. Ook zijn ze nog beter voor het milieu dan spaarlampen. En de lamp brandt meteen op volle sterkte. Voor plaatsen waar het licht veel brand, heeft deze lamp dus de voorkeur.
  Gaf een LED-lamp vroeger soms een te ‘koud’ licht, tegenwoordig zijn veel spaar- en LED-lampen warm wit ofwel hebben een kleurtemperatuur van 2.700 Kelvin (K).

De douchecoach!

Nederlanders douchen gemiddeld 9 minuten. Als iedereen 4 minuten korter gaat douchen kan dat een gezin van 4 personen ongeveer 220 euro per jaar besparen. Douchen is één van de grotere posten in het energieverbruik. Daarom is het belangrijk dat je niet langer onder de douche staat dan nodig. Kinderen kunnen eventueel een douchecoach gebruiken. Een douchecoach is er in de vorm van een zandloper die 5 minuten duurt. Er zijn ook digitale versies waarbij je zelf de tijd kunt instellen.

Wij verduurzamen uw bedrijfspand maar gunnen u ook thuis een lagere rekening. Daarom kunt u kosteloos een douchecoach bij ons aanvragen, we komen ‘m persoonlijk brengen.

Radiatorfolie

Radiatoren verwarmen de kamer. Tegelijkertijd stralen zij ook warmte uit naar de buitenmuur die erachter zit. De muur wordt daardoor warmer wat leidt tot een groter warmteverlies dan nodig. Door radiatorfolie aan te brengen op de achterkant van de radiator, zal deze minder warmte naar de muur stralen. Er is ook radiatorfolie die rechtstreeks op de achterkant van de radiator geplakt wordt, zodat de folie niet in het zicht komt.

Koelkasten onderhouden

Op koelen kunt u energie besparen met de volgende maatregelen:

 

 • Houdt de deur zo kort mogelijk open en sluit de deur goed.
 • Stel de koelkast temperatuur goed in. 5 à 6 graden is ideaal. Elke graad lager neemt het energieverbruik met 7% toe.
 • Zet de koelkast niet tegen de muur aan, maar enkele centimeters ervanaf. Goede ventilatie aan de achterkant zorgt ervoor dat de koelkast een hoger rendement heeft.
 • Houdt de achterkant van de koelkast (het zwarte condensorrooster) stofvrij door er regelmatig een borstel of plumeau langs te halen.
 • Ontdooi de koelkast en eventuele vrieskist regelmatig (ten minste 1, liefst 2 keer per jaar). Ontdooi ook als er ijsaanslag is te zien.

Voorkom lekstroom

Laat apparaten sowiso niet in de stand-by stand staan, maar schakel ze uit. Echter, apparatuur dat uitgeschakeld is, blijft ook nog energie verbruiken! Dit noemt men lekstroom of sluipverbruik.

Een oplader van een mobiele telefoon die in het stopcontact blijft zitten, verbruikt ongeveer 1 euro per jaar (bovenop het verbruik van het laden zelf). Haal de stekker dus uit het stopcontact na het opladen. Een audio-video hoek verbruikt al snel 14 euro per jaar. Met ontvanger en gamecomputer erbij kan dit zelfs oplopen tot 70 euro per jaar. Dit ‘sluipverbruik’ is eenvoudig te voorkomen door de apparatuur op één stekkerblok met schakelaar te zetten en deze elke avond uit te schakelen.

Economisch stoken

Het grootste deel van de energierekening wordt veroorzaakt door ruimteverwarming (34%). Hier valt dus het meeste te besparen. Mogelijkheden zijn:

 • Temperatuur van de thermostaat of thermostaatkranen lager instellen.
 • Radiatoren in kamers waar niemand verblijft dichtdraaien of de thermostaatkraan op laag zetten.
 • De verwarming 0,5 tot 1 uur voor het slapen gaan in de nachtstand zetten (bijv. 15 of 17°C).

Bij de eerste twee maatregelen daalt de temperatuur in huis of die betreffende kamer(s). Daardoor zullen ook de warmteverliezen naar buiten toe afnemen. Dit geldt zowel voor de tocht- en ventilatieverliezen als voor de zogenaamde ‘transmissieverliezen’ (door dak, muur en glas).
De laatstgenoemde maatregel zorgt ervoor dat de woning niet een uur langer dan nodig wordt verwarmd. De radiatoren zijn namelijk nog warm als de verwarming lager gezet wordt. Daardoor verwarmen ze nog een tijdje de kamer. Bovendien zijn muren en meubilair opgewarmd. Het duurt even voordat die merkbaar afkoelen.

Ook Uw Bedrijfspand Of Huis Verduurzamen?

Start vandaag nog met onze hulp!